Sıkça Sorulan Sorular
ADR Nedir?
ADR; “Tehlikeli Maddelerin Karayolunda Taşınmasına ilişkin Avrupa Anlaşması” anlamına gelmektedir.
Kimler TMFB almak zorundadır?
Tehlikeli Maddelerin Karayoluyla Taşınması Hakkında Yönetmelik kapsamındaki tehlikeli maddelerden bir takvim yılı içerisinde net elli ton ve üstü miktarlarda işlem yapan; dolduran, paketleyen, yükleyen, gönderen, alıcı, boşaltan ve tank konteyner/taşınabilir tank işletmecisi olarak bu faaliyetlerden biri veya birden fazlasıyla iştigal eden işletmeler ve Sınıf 1, Sınıf 6 ve Sınıf 7 kapsamındaki tehlikeli maddelerle miktara bakılmaksızın iştigal eden işletmeler Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi almak zorundadırlar.
İşletmelerin kendi bünyesinde TMGD istihdam etmesiyle dışarıdan TMGD hizmeti alması arasında ne gibi farklar vardır?
Teorik olarak TMGD bulundurmakla yükümlü firma açısından herhangi bir fark olmasa da pratikteki yansımaları açısından birtakım farlılıklar olduğundan bahsedilebilir. Dışarıdan TMGD hizmeti alındığında zorunluluklara uyulmaması veya yükümlülüklerin yanlış yorumlanması durumunda doğacak maddi zarardan TMGD hizmetini sunan şahıs/firma sorumlu olacakken işletmenin kendi istihdam ettiği TMGD’den kaynaklanabilecek problemlerde işletme tüm yükümlülüğü üstüne almış durumdadır. Öte yandan dışarıdan hizmet alındığında, hizmet alınan firmanın sektörel tecrübe ve bilgisi çeşitlilik sahibi olacağı için çözüm üretme ve değişken koşullara karşı daha tedbirli olma yetisi, tek bir firmaya hizmet vermekte olan TMGD’den daha gelişmiş olacaktır.
Firmanız ADR / RID / IMDG Kapsamında mı?
Tehlikeli madde taşımacılığı sürecinde yer alan ve bir takvim yılı içerisinde net elli ton ve üstü miktarlarda işlem yapan, gönderen, paketleyen, yükleyen, dolduran ve boşaltan olarak faaliyette bulunan Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi sahibi olan işletmeler ile toplam araç taşıma kapasitesi elli ton ve üzerinde olan taşımacılık işletmeleri ile tehlikeli maddeleri geçici olarak depolayan işletmeleri,
Miktarına bakılmaksızın ADR Bölüm 1.1.3.6.3’te yer alan tablodaki taşıma kategorisi sıfır olan tehlikeli maddelerle iştigal eden ve tehlikeli madde taşımacılığı sürecinde yer alan, gönderen, paketleyen, yükleyen ve dolduran olarak faaliyette bulunan işletmeler, adr kapsamındadır.
Kimler ADR Belgesi Almak Zorundadır?
Tehlikeli yük naklinde kullanılan ambalaj, IBC, büyük ambalaj, basınçlı kap, tank üreticileri ve karayolunda hareket halinde bulunan tehlikeli madde taşıyan araç sahipleri bu belgeyi almak zorundadırlar.
ADR Belgesine Sahip Olmak İsteyen İmalatçılar ve Araç Sahipleri Nereye Başvurmalıdırlar?
“Tehlikeli Maddelerin Taşınmasında Kullanılan Ambalaj, Tank Ve Kapların Test, Sertifikalandırma ve Muayenelerinin Yapılması Yetkilendirme Protokolü” uyarınca Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın görevi ve yetkisi kapsamında bulunan tehlikeli maddelerin taşınmasında kullanılan ambalajların, tankların ve kapların; test, sertifikalandırma ve muayenesiyle ilgili iş ve işlemleri TSE tarafından yapılacaktır.
TMFB Başvurusu İçin Ne Yapmalıyım?
Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi almak isteyen işletmeler, işletmenin bulunduğu ilin bağlı olduğu Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Bölge Müdürlüklerine istenen evraklarla beraber başvuru gerçekleştirebilirler. TMFB başvuru işlemlerinde işletmenin tehlikeli maddelerle olan faaliyetlerinin doğru ve eksiksiz belirlenmesi önem arz etmektedir.
TMFB Başvuru Ücreti Nedir?
Başvuru ücreti yapılacak işlemlere göre belirlenen fiyatlar üzerinden başvuru sahibine bildirilecektir.
ADR Uygunluk Belgesi Almak İçin Firmaların Kalite Yönetim Sisteminin Olması Gerekli Midir?
ADR uygunluk belgesi almak için firmaların kalite yönetim sisteminin olması gereklidir. Her imalatçı firmanın bir kalite yönetim sistemine sahip olması gerekmektedir.
Yurtdışından Alınan ADR Belgeleri Geçerli Olacak Mıdır?
6/3/2013 tarihinden sonra Türkiye’de bu belgeyi vermekle yetkili tek kurum TSE’dir ve yurtdışından alınan belgeler değerlendirmeye alınacaktır.
ADR Uygunluk Belgesinin Geçerlilik Süresi Nedir?
ADR belgesinin geçerlilik süresi; belge verilen kapsama göre değişmektedir. Verilen ADR belgesi kapsamında ADR yönetmeliği uyarınca belirtilen süre kadardır.
ADR Belgesi Demiryolu, Havayolu, Denizyolu Taşımacılığında da Geçerli Midir?
ADR belgesi demiryolu, havayolu, denizyolu taşımacılığında geçerli değildir. ADR belgesi sadece karayolunda tehlikeli madde taşımacılığı için verilen bir uygunluk belgesidir.
ADR Belgesi Sahibi Olan Üretici Sadece Yurt İçinde Mi Taşıma Hakkına Sahip Olacaktır?
ADR belgesi sahibi üreticiler başta ADR anlaşmasının geçerli olduğu Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere anlaşmanın geçerli olduğu ülkelere ihracat yapabileceklerdir.
Araç Sahibi Değişirse Belge İle İlgili Ne Yapılması Gerekir?
Belge alınan aracın sahibi değişirse alınan belge geçerli değildir. Belge düzenleyen kuruma belgenin iade edilmesi gerekmektedir.
Belgenin Yeniden Düzenlenmesi Talebi Hangi Durumlarda Geçerlidir?
Belgenin kaybedilmesi, tahribata uğraması durumunda firma talebi üzerine verilecektir.
Danışmanlık Hizmetiniz Esnasında İhtiyaç Duyduğum Eğitimleri Sizden Tedarik Edebilir Miyim?
İhtiyaç duyduğumuz eğitimlerin tamamı TMGD bünyesinde bulunmakta ya da tedarikçilerimizden temin edilerek size sunulabilmektedir.
MSDS ve SDS Terimlerini Sıkça Görüyorum. Bunlardan Hangisi Kullanılmaktadır?
SDS – Güvenlik Bilgi Formu, yeni düzenlemelere göre kullanılan terimdir.
Yurtdışından Alınan ADR Belgeleri Geçerli Midir?
6/3/2013 tarihinden sonra Türkiye’de bu belgeyi vermekle yetkili tek kurum TSE’dir ve yurtdışından alınan belgeler değerlendirmeye alınacaktır.